30 Ocak 2013 Çarşamba

Makedonya Gezi Rehberi-1/4-Genel Bilgi ve Üsküp


Makedonya Haritası
     Makedonya’ya havayolu ve karayolu ile gidilebilir. İstanbul’dan Üsküp’e THY ve bazı özel firmaların seferleri bulunmaktadır. Karayoluna göre daha pahalıdır. Avantajı ise vize almadan direkt gitme imkânıdır. 
     Karayolu ulaşımı ister özel araba ister otobüs olsun Yunanistan üzerinden yapılmalıdır. Hem yol daha kısa hem de yollar çok güzeldir. Ayrıca Yunanistan Yeşil pasaporta vize istememektedir. Bulgaristan üzerinden yol daha uzun ayrıca yollar iyi değil. Gümrükçülerin kaprisleri de cabası. 
Üsküp Türk Çarşısı
   Normal pasaportu olanların Yunanistan’dan geçiş için “transit vizesi” almaları gerekiyor. Makedonya Türk vatandaşlarına vize uygulamamaktadır.
            İstanbul’dan her akşam Üsküp’e değişik firmaların otobüsleri kalkmaktadır. Ben yıllardır “YADRAN” firması ile seyahat ediyorum. Çok memnunum.  
            Makedonya’da sadece Türkçe konuşarak gezmek mümkündür. Türkler dışında Türkçe bilenler çoktur. Şehir içlerinde en rahat ulaşım vasıtası taksidir. Bizim paramıza göre oldukça hesaplıdır. Her yerde bulunan döviz bürolarında avro bozdurulabilir. 1 Avro, 61 Denar’dır.
            Üsküp ve diğer şehirlerde küçük motellerde konaklama yapılabilir. Devamlı sıcak su, klima ve kışın kalorifer vardır. Fiyatları da oldukça uygundur. Üsküp’te çarşıdaki Türk esnaflardan bilgi alınabilir. Burada, insanlara rahatlıkla güvenebilirsiniz. 
Kebap ve Şopska salatadan oluşan menü.
            Neler yenilebilir; burada et hem ucuz hem de kalitelidir. Kebap nefis bir başyemektir. Bizim İnegöl köftemizin oldukça irisi olan köftelere kebap denmektedir. Tek parça olarak bir tabak büyüklüğünde kıymadan yapılanına ise köfte diyorlar. Gulaş, içinde dana eti bulunan sulu yemektir. Kuru fasulye (toprak kapta fırınlanmış olarak da servis ediliyor). Dana çorbası (teleşka çorba) çok güzeldir. Her yemekte Balkanlara has "Şopska salata" (Domates-biber-salatalık üzerine özel keçi peyniri) tavsiye edilir. Her türlü börek (burek) yanında ayran (yoğurt) ile tüketilebilir.
            Tulumba tatlısının farklı bir lezzeti var. İstenirse baklava da denenebilir. Üsküp dondurmasını beğenmedik ama Gostivar ve Ohri’de çok güzel dondurma yapıyorlar.
            Burada Türk kahvesi en önemli içecektir, ayrıca son zamanlarda bizim çayımız da yayılmış durumda... “Borovnisa” yaban mersini suyudur. Soğuk olarak içilen çok güzel bir içecektir. Boza, bizim bozadan farklı bir içecek, denenebilir.

            ÜSKÜP (SKOPYE)
Taş Köprü ve Kale
    Ortasından Vardar nehri geçmektedir. Vardar’ın bir tarafında mamur edilmiş modern Hıristiyan kesimi diğer tarafta ise geri bırakılmış harap Müslüman Türk kesimi bulunmaktadır. Vardar üzerindeki tarihi Taş Köprü (Kamen Most) bir Türk eseridir. Şimdilerde, etrafına yapılan abartılı Makedon heykel ve binaları ile oldukça kapatılmıştır.

           
 Gezilecek yerler:
Davut Paşa Hamamı
Tarihi Türk çarşısı, Bit Pazarı. Suli Han (Sulu Han), Kapan Han, Kurşumli Han (Kurşunlu Han), Çifte Hamam, Davut Paşa Hamamı ve Üsküp Kalesi. Camiler; İshak Bey (halk Alaca Cami diyor), Mustafa Paşa Camii, Murat Bey Camii, Yaya Paşa (Yahya Paşa) Camii, Sultan Murat Camii ve yanında Üsküp Saat Kulesi.
            Üsküp’ü yukardan görmek için teleferikle Vodna dağına çıkılabilir. Şehrin az dışında bulunan Matka barajı görülmeğe değer güzellikte bir yerdir.



Diğer Bölümler

Daha detaylı bilgi için Makedonya'yı anlatan "Çıkayım Gideyim; Urumeline" adlı kitabımı alabilirsiniz.  
Kitap hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız!

1 yorum:

  1. Huseyin Bey Oncelikle Ulkemiz olan Makedonya yi boyle guzel bir yazi ile tanittigniz icin tesekkur ederiz. Ellerinize saglik. Bizler Makedonya;da lokal turkler olarak turizim sektorunde daha dogrusu oto kiralma (rent a car) faliyetlerinde bulunmaktayiz. makedonya' ya gelmek isteyen butun arkadaslari davet ediyoruz. sormak istedikleri bir soru var ise lutfen web sitemizden bizlere ulasin : www.macedonia-car-rental.com saygilarimizla. Makedonya oto kiralam ENOJ

    YanıtlaSil