30 Ocak 2013 Çarşamba

Makedonya Gezi Rehberi-2/4-Kalkanden-Gostivar-Ohri



 KALKANDELEN (TETOVA)
Kalkandelen Harabati Baba Bektaşi Tekkesi
            Üsküp’e 42 km. mesafede, Şar Dağının eteklerine yaslanmış, suyu bol yem yeşil bir şehirdir. Kalem işi süslemeleri ile tanınmış Alaca Camii ve Balkanların en büyük Bektaşi dergâhı olan Harabati Baba Dergâhı gezilmesi gereken önemli eserlerdir.


            GOSTİVAR
            Kalkandelen’e 26 km. mesafededir. Şehir merkezinde, Üsküp’ten sonra en çok Türk nüfusun yaşadığı yerdir. Türk Milli Birlik Hareketi Partisinin Genel Merkezi Gostivar’dadır. Saatli Cami gezilebilir. Vardar, Gostivar yakınlarındaki Vrutok köyünde bulunan kaynaktan doğmaktadır. Şehre oldukça yakındır, gezilebilir,
Gostivar Saatli Camii
            Gostivar’ın dondurmasını ısrarla tavsiye ediyorum.

            OHRİ (OHRİD)
            Gostivar’a 100 km. mesafededir. Yol üzerinde çok güzel bir şehir olan Kiçova (Kiçevo) bulunmaktadır.
            Ohri Makedonya’nın en önemli turistik şehridir. Ohri gölü, nehirlerle beslenen diğer göllerin aksine kaynak suyu ile beslenen nadide bir göldür. Ohri’nin 30 km. güneyinde Sveti Naum muhakkak görülmelidir. Burada Ohri gölünün kaynağı bulunmaktadır. Kaynakta kayıkla gezinti yapılabilir. Sveti Naum adına yapılmış bir kilise ziyaret yeri olarak kullanılmaktadır. Buradaki Türkler ve bazı kaynaklar buranın Sarı Saltuk makamı oluğunu, zamanında Hıristiyanlar tarafından da ziyaret edildiğini söylüyorlar. Zamanla Türklerin buradan çekilmesi ile Sveti Naum’a çevrildiği ifade ediliyor
Gölden Ohri
Gölün kuzey tarafında, gölden Kara Drim nehrinin çıktığı Struga kasabası bulunmaktadır. Struga’da nehrin çıkış yeri görülmeğe değer. 

Merkezde gezilecek yerler:
Hayati Baba Tekke Camii,çok önemli bir külliyedir. Camiden başlayan Türk sokağında kendinizi Türkiye’de hissedeceksiniz. Sokağın sonlarında bulunan Hayriye Hanıma ait “Restoran Motel Neim” de konaklayabilirsiniz.
Ohri'de Müze Olarak Kullanılan Eski Türk Evleri
Göle inen turistik cadde üzerinde Mustafa Bey Camii bulunuyor. Ayrıca bu cadde üzerinde Türkler tarafından işletilen “Korzo” pastanesinde dondurma ve tulumba yiyebilirsiniz. Bu caddedeki birçok dükkân Türklere aittir. “Naçnonalen Muzeum” Milli Müze eski bir Türk konağında hizmet vermektedir. Bu mahalle eski Türk evlerinin bulunduğu bir yerdir. Burası Safranbolu’yu hatırlatır. Ayrıca “Elveda Rumeli” dizisinin sokak sahneleri buralarda çekilmiştir.
Ohri Kalesi yeni restore edilmiş görülmeğe değer bir yerdir. Kalede Ohri Fatihi Sinan Paşa Türbesi bulunmaktadır. Ayrıca eski fakat adeta yeniden yapılan tipik bir Ortodoks kilisesi de buradadır. Roma dönemine ait buluntular da görülebilir. Kaleden Ohri’ye bakmak gerçekten çok güzel…
Akşamları şehir ve kale ışıklarının gölde yarattığı yakamozlar, Ohri’ye ayrı bir güzellik katarken her taraftan yükselen müzikler de atmosferi renklendiriyor.
Ohri Gölünün Kaynağı Sveti Naum

Struga'da Kara Drim Nehrinin Gölden Çıkışı


Diğer Bölümler

Daha detaylı bilgi için Makedonya'yı anlatan "Çıkayım Gideyim; Urumeline" adlı kitabımı alabilirsiniz.  
Kitap hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder