27 Kasım 2014 Perşembe

Saray ve Güç İlişkisi



Son günlerde bir saray muhabbeti almış başını gidiyor. Geleceği ve geçimi bu iktidara bağlı olan bazı zevat gazete ve televizyonlarda büyük sarayın faziletlerini anlatmak için bir yerlerini yırtıyorlar. Bazılarının inanmadıkları halde zorlama söylemlerde bulunduğu hallerinden anlaşılıyor.  Bunlar neyse de ömründe bir gecekonduya bile sahip olmamış insanların, günde beş vakit camiye koşturanların da bu savunmaya katılmalarını anlamak mümkün değil. İslâm’da, israfın haram ve zulüm oluşu es geçiliyor.

21 Kasım 2014 Cuma

SIKINTI



         
            Bugün Hıdrellez, kendisini bildi bileli bu günü bir bayram gibi kutlarlardı. Özel yemekler yapılır, eğlenceler düzenlenir. Özellikle gençler bu günü coşku ile kutlarlar. Genç kızlar en güzel elbiselerini giyer, bir gece öncesinden bir küp içine koydukları, ufak eşyalarını ve manileri çekerler, salıncaklar kurup sallanırlar. İkinci gün, ya yukarılardaki Deliklitaş ziyaret edilir, ya da Ohçebol’daki Cumalı köyüne Yusuf Dede’nin şenliğine gidilir.

19 Kasım 2014 Çarşamba

BU DÜNYADAN BİR “ÜSNİ” GEÇTİ



Salı günü kardeşim aradı, “Hüsnü öldü” dedi.
Hüsnü babamın amcasının oğlu, ama benden küçüktü.
Hüseyin amcamın hanımı Atiye Büyükana, dokuzuncu doğumunda ikiz doğurmuş.
Yıl 1952, Makedonya’nın Çeltikçi köyünde ikizlerin doğumu zor olmuş.

10 Kasım 2014 Pazartesi

OSMANLIDA TÜRK OLMAK



Kriva Palanka, Bulgaristan’ı Makedonya’ya bağlayan “Deve Bayır” gümrük kapısına yakın çok güzel bir yerleşim yeridir. Türkçe karşılığı “Eğri Palanka”dır. Kriva Makedoncada eğri demektir. Çok güzel bir doğaya sahiptir. Eğri büğrü akan bir derenin yamacında, yeşillikler içinde şirin bir kasabadır. Bu yüzden bu şehrin eski adı Eğri Dere idi. 
Bursa Uludağ yolundaki yerleşim yerlerine çok benziyor. Kıvrıla kıvrıla akan derenin iki yanında sıralanan tarlalarındaki mısırları, sırık fasulyeleri, serbest gezen inekleri ve yer yer görülen karalahanaları ile de Karadeniz bölgemize benzediğini söyleyebiliriz.

6 Kasım 2014 Perşembe

POMAKLAR, TORBEŞLER VE GORALILAR’ A DAİR


Pomaklar, Torbeşler ve Goralılar Balkanlara, Karadeniz’in kuzeyinden gelen Türk boylarının torunlarıdır. Kumanlar, Avarlar, Peçenekler ve Hunlar değişik zamanlarda Balkanlarda devletler kurmuşlar, hükümran olmuşlardır. Zaman zaman da Bizans ordusuna paralı asker olarak katılmışlardır. Malazgirt savaşında, Romen Diyojen’in ordusunda iken, karşılarındaki ordunun kendilerinden olduğunu anlayarak, Türk ordusuna katılıp, savaşın kederini etkilemişlerdir. Makedonya’daki Kumanova şehri Kuman Türkleri tarafından kurulmuş ve bugün halâ bu isimle varlığını sürdürmektedir.

KAYBOLMAK



Köprülü’nün (Velez) Çeltikçi (Orizari)) köyünde doğdum. Eski Yugoslavya’ya bağlı Makedonya iken günümüzün Makedonya Cumhuriyetinde.  Sekiz yaşıma kadar burada yaşadım. Dokuz yaşıma girdiğimde 1955 Eylülünde İzmir’e göçtük. İlk ve ortaokulu burada bitirdim. 1964 yılında Turgutlu’ya taşındık. Liseyi burada bitirdim. Bir yıl İstanbul Üniversitesinde okudum ve İstanbul’u doya doya yaşadım. 1968 de Ankara’ya geçtim. Yükseköğrenimime burada devam ettim. Ankara’da üç yıl yaşadım. Öğretmenlik hayatıma Diyarbakır Ergani lisesinde 1971 de başladım, Manisa Saruhanlı lisesinde devam ettim. 1976 yılında Bursa’ya atandım ve sürgünlerden dolayı sağa sola kısa ayrılıklar olmasına rağmen evim hep Bursa’da oldu. 1976’dan beri Bursa’da yaşıyorum. 1985 yılında Bursa Muradiye ortaokulunda çalışırken, nereli olduğumu soran öğrencilerime, nerde kaç yıl yaşadığımı sayarak nereli olabileceğimi sordum. Bir öğrencim “Nereli olduğunuzu çıkaramadım ama otuz sekiz yaşındasınız hocam” demişti. Ben nereliyim?

MAKEDONYA’DA BİR YÖRÜK KÖYÜ: ALİ KOÇ




                
Ali Koç Köyü
2004 yılından beri üst üste her yıl Makedonya’ya giderek her tarafında geziniyorum.  Kimsenin gitmediği en sapa yerlere ve dağ başlarındaki köylere gittim. O köylerde ilkel ortamlarda günlerce kaldım. Nerede benim insanım varsa hepsine gitmeğe çalıştım. Özellikle Doğu Makedonya’ya hep uğradım. Makedonya’ya gidenler genellikle Üsküp, Gostivar ve Ohri gibi merkezleri gezip dönerler. Doğu Makedonya’ya pek uğramazlar. Makedonya’nın batısında ve büyük şehirlerinde yaşayan Türklerin çoğunun bile Doğu Makedonya’da yaşayan Türkler hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söyleyebilirim. Oysa İştip, Strumica (Ustrumica) ve Radoviş köylerinde çok yoğun Türk nüfusu yaşamaktadır. Buralarda renkli bir Yörük hayatı yaşanır.

1 Kasım 2014 Cumartesi

Radoviş Pazarı

Roman pazarcı.


               Radoviş, doğu Makedonya’da Türklerin en yoğun yaşadıkları kasabadır. Türkler, şehir merkezinden çok köylerde yaşamaktadırlar. Merkezde çok az Türk yaşıyor. Buna karşılık bütün Makedonya’da olduğu gibi burada da şehir merkezinde çok sayıda Müslüman çingene yaşıyor. Kendilerini hep Türk gören bizim çingenelerimizin büyük bir mahallesi var. Bu mahallede yeni bir cami yaptırarak Müslümanlıklarını da yaşayan bu insanlarımızın çoğunun düzgün bir işi var. Çarşıda dükkânları, pazar yerinde tezgâhları olanların yanında tütüne ve değişik tarım işlerine gündelikçi olarak gidenler de var. Kalkandelen’e (Tetova) kadar kiraz toplamaya gidenler bile var.
Müzik aletleri satan Makedon